NOTA DE PREMSA 40/2006

Promoció dels espais etnogràfics de Coll de Nargó, Oliana, Montferrer, el Pont de Bar i Tuixent

Es constitueix a l’Alt Urgell el consorci Ruta dels Oficis d’Ahir

Aquest divendres, els ajuntaments de Coll de Nargó, Oliana, Montferrer-Castellbò, el Pont de Bar i Josa-Tuixén i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell constituiran el consorci Ruta dels Oficis d’Ahir, que té com a objectiu prioritari la promoció dels espais etnogràfics que hi ha en cadascun d’aquests municipis. Es tracta, respectivament, del Museu dels Raiers, el Pou del Gel, la Farinera de la Trobada, el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya i el Museu de les Trementinaires.

El consorci neix amb la finalitat de vetllar per la recerca, la conservació, la difusió i la promoció del patrimoni etnològic de la comarca de l'Alt Urgell i, alhora, mantenir el funcionament dels diversos espais d'exposicions permanents per afavorir la divulgació de tot aquest patrimoni. De la mateixa manera, es fixa la voluntat d’establir col·laboracions amb les administracions públiques, amb el sector privat i amb iniciatives paral·leles per desenvolupar nous projectes d’interès comú tant en l’àmbit comarcal, nacional com internacional.

El nou ens es proposa també fomentar l’estudi del patrimoni etnològic i, en aquest sentit, desenvolupar, de comú acord amb les universitats, entitats i centres de recerca, programes d’avaluació, d’informació, de recerca i de documentació. Un altre dels objectius és l’establiment de vies de col·laboració amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat per a la recerca, la conservació, la difusió i la promoció del patrimoni etnològic de la comarca.

Durant l’acte de constitució del consorci, que tindrà lloc a la seu del Consell Comarcal, es designaran les persones que ocuparan els càrrecs de president, secretari i director del nou ens.

Els espais expositius que conformen la Ruta dels Oficis d’Ahir es van obrir al públic entre els anys 1997 i 1998 i, des d’aleshores, han estat gestionats pels ajuntaments respectius. Amb la creació del consorci es vol obtenir una millor coordinació de les diverses iniciatives entorn d’aquests espais i l’optimització dels seus recursos de cara a potenciar-los com a elements del patrimoni etnològic de l’Alt Urgell.

La Seu d’Urgell, 20 de setembre de 2006